Obținerea vizelor pentru intrarea/șederea în UK


Prezentare generală


În principiu, cetățenii români pot călătorii tranzita Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în scop turistic sau pentru vizită, pentru o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a necesita o viză. Cu toate acestea, pentru persoana care are mențiuni înscrise în cazierul judiciar, precum și pentru persoanele cărora le-a fost refuzată în trecut intrarea pe teritoriul Regatului Unit, autoritățile britanice recomandă depunerea unei cereri pentru obținerea vizei inclusiv pentru deplasările de scurtă durată.

Cetățenii români care doresc să se deplaseze în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord începând cu 1 ianuarie 2021 în alt scop decât acela de vizitator sau turist, anume în scop de a munci, a studia, a locui sau a dezvolta propria afacere, va fi necesară obținerea unei vize de ședere.

Autoritățile Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord eliberează cetățenilor străini trei tipuri de vize, anume vize pe termen scurt, vize pe termen lung și vize pentru inovatori, investitori, dezvoltatori de afaceri și profesioniști de elită (talent). Vizele pe termen lung se subclasifică în vize pentru lucrători calificați, vize pentru lucrători calificați în domeniul sănătății și îngrijirii și vize de transfer intern în cadrul companiilor cu filiale în UK.

Vizele pe termen scurt se subclasifică și ele în mai multe tipuri de viză, anume vize pentru lucrători temporari - acțiuni caritabile (Charity Worker visa), vize pentru lucrători temporari (Creative and Spoting visa), vize pentru lucrători temporari în cadrul schimburilor de experiență guvernamentale (Government authorised exchange visa), vize pentru lucrători temporari - activități în cadrul acordurilor internaționale (International Agreement Worker visa), vize pentru lucrători temporari – acțiuni religioase (Religious Worker visa), vize pentru muncitorii sezonieri la ferme (Seasonal Worker visa) și vize pentru mobilitatea tinerilor (Youth Mobility Scheme visa).

Cererea pentru obținerea vizei va putea fi depusă online pe site-ul autorităților Britanice, unde solicitantul va trebui să demonstreze că îndeplinește criteriile relevante, respectiv punctajul necesar tipului de viză pentru care se depune cererea. Este important de menționat că fiecare tip de viză are criterii specifice de eligibilitate.

Prin urmare, procedura pentru obținerea vizei este destul complexă, iar întocmirea actelor presupune o maximă meticulozitate motiv pentru care avocații cabinetului nostru vin ajutorul solicitanților de viză UK pentru a le maximiza șansele de obținere a vizei.