Întocmirea și Depunerea Dosarului de Pensionare


Prezentare generală


Întocmirea dosarului de pensionare este o primă etapă deosebit de importantă, având consecințe deosebite în stabilirea drepturilor de pensionare. Astfel, în măsura în care vă asigurați de veridicitatea și legalitatea înscrisurilor privind activitatea în muncă vă creșteți exponențial șansele ca în stabilirea drepturilor de pensionare să fie valorificate toate veniturile pentru care au fost plătite contribuțiile la asigurările sociale de stat.

Pe lângă actele de stare civilă, este necesară și o serie de acte care conduc la stabilirea vechimii în muncă și a stagiului de cotizare. Atragem atenția că există o diferență între vechimea în muncă și stagiul de cotizare. În funcție de tipul de pensie pentru care se aplică, precum și tipul de activitate în muncă, înscrisurile necesare diferă.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede 4 tipuri de pensii pentru care aveți posibilitatea de a aplica. Acestea sunt pensia de invaliditate, cunoscută sub denumire de pensie de boală, pensia anticipată parțial care se stabilește în condiții similare pensiei pentru limită de vârstă la care se aplică o penalizare pentru lunile de anticipare, pensia anticipată și pensia pentru limită de vârstă.