Dreptul de concesiune
Prezentare generală
Asemănător dreptului de proprietate privată, bunurile ce formează obiectul proprietății publice pot face obiectul altor drepturi reale. Potrivit Codului Civil drepturile reale specifice dreptului de proprietate publică sunt dreptul de administrare, dreptul de concesiune și dreptul de folosință cu titlu gratuit.
Dreptul de concesiune asupra bunurilor proprietate publică reprezintă acel drept real principal specific dreptului de proprietate publică, constituit cu titlu oneros, printr-un contract de concesiune, în toate cazurile pentru o perioadă determinată, între proprietarul bunului, numit concedent și o persoană fizică sau juridică, denumită concesionar. Dreptul de concesiune conferă concesionarului aptitudinea de a poseda, folosi și dispune de bunul dat în concesiune, în condițiile stabilite de lege și de contract.
Potrivit Codului Administrativ, act legislativ ce reglementează în ansamblu dreptul de concesiune, bunurile care sunt prevăzute prin lege sau care prin natura lor pot fi exploatate în vederea culegerii de fructe naturale, civile sau industriale și producte pot face obiectul concesiunii.
Bunurile proprietate publică pot fi concesionate de către stat sau de către unitățile administrativ-teritoriale în baza unui contract de concesiune de bunuri proprietate publică.
Contractul de concesiune de bunuri proprietate publică este acel contract încheiat în formă scrisă prin care o autoritate publică, denumită concedent, transmite, pe o perioadă determinată, unei persoane, denumite concesionar, care acționează pe riscul și răspunderea sa, dreptul și obligația de exploatare a unui bun proprietate publică, în schimbul unei redevențe.
Statul are calitatea de concedent pentru bunurile proprietate publică a statului, fiind reprezentat, în acest sens, de ministere sau alte organe de specialitate ale administrației publice centrale.
Județul are calitatea de concedent pentru bunurile proprietate publică a județului, fiind reprezentat, în acest sens, de către președintele consiliului județean.
Comuna, orașul sau municipiul, după caz, are calitatea de concedent pentru bunurile proprietate publică a comunei, orașului sau municipiului, fiind reprezentat, în acest sens, de către primarul comunei, al orașului sau al municipiului, respectiv de către primarul general al municipiului București.
Contractul de concesiune de bunuri proprietate publică se încheie în conformitate cu legea română, indiferent de naționalitatea sau de cetățenia concesionarului, pentru o durată care nu va putea depăși 49 de ani, începând de la data semnării lui.
Durata concesiunii se stabilește de către concedent pe baza studiului de oportunitate.
Contractul de concesiune de bunuri proprietate publică poate fi prelungit prin acordul de voință al părților, încheiat în formă scrisă, cu condiția ca durata însumată să nu depășească 49 de ani.